dimarts, 29 de setembre del 2015

Seminari al Museo de la Paz de Gernika amb arpilleres catalanes

Seminari: HILVANANDO LA BÚSQUEDA. Jornada de treball amb motiu de la inauguració de l'exposició temporal COSIENDO PAZ: Conflicto, Arpilleras, Memoria.
Dijous 8 i divendres 9 d'octubre de 2015
Presentació: Iratxe Momoitio (directora del Museo de la Paz de Gernika) i Roberta Bacic (comissària de l'exposició i investigadora en temes de drets humans).
Ponents: Carlos Martín Beristain, Lynne Jenkins, Carolina Gana, Iñaki Markez, Itziar Gandarias i Roser Corbera
Lloc: Museo de la Paz de Gernika 
Organitza: Museo de la Paz de Gernika
Inscripció gratuïta




En la jornada de treball es proposa reflexionar, compartir, indagar, problematitzar sobre l'experiència de les víctimes de diverses violències (terrorista, d'estat, de gènere...) en diferents llocs del món, així com sobre la recerca dels detinguts desapareguts i el seu impacte en la vida personal, quotidiana, social i de polítiques d'estat en matèria de recerca de veritat, reparació i salut mental.

Si bé hi ha llargs estudis i experiències al voltant dels processos de veritat, de la vivència dels supervivents de violacions als drets humans i l'impacte de la recerca de desapareguts no ha estat àmpliament estudiada i/o documentada.

Aquest seminari serà abordat des de diferents disciplines (psicològica, social, cultural...) i tenint com a centre l'exposició d'arpilleres i altres tèxtils que donen testimoni, actuen com a resistència, denúncia, vivència i documentació de violacions als drets humans en situacions de conflicte. El nom del seminari està basat en la quilt que dóna compte de 40 anys de recerca de Jaqueline Drouilly detinguda i desapareguda a Xile amb el seu marit i qui a la data de la seva desaparició estava embarassada. En un testimoni recent la seva germana Nicole, qui va dissenyar, cosir i documentar el tèxtil ha dit:
"A través de los años convivimos con su ausencia que tiene un paso equivalente a su presencia".


L'exposició COSIENDO PAZ: Conflicto, Arpilleras, Memoriaque ja va estar exposada de març a setembre a Balmaseda, inclou dues arpilleres de la Guerra civil espanyola. El recuerdo de esa historia d'Ángela Matamoros Vázquez i Ángela Vázquez González, i Exili del grup d'arpilleristes de la Fundació Ateneu Sant Roc.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada