dilluns, 2 de març del 2020


Taller: Seguint les petjades de les persones desaparegudes
Inauguració: 2 de març de 2020
Testimonis: Joan Pinyol (autor d'Avi et trauré d'aquí), José Luis Rodrigo (familiar de desaparegut), Grup d'arpilleres de la Fundació Ateneu Sant Roc
Organitza: Fundació Ateneu Sant Roc

Aquest taller neix d’un encàrrec-homenatge proposat per Roberta Bacic, investigadora en drets humans. Davant d’aquesta comanda el Grup d’arpilleres de la Fundació Ateneu Sant Roc comencem una recerca dins nostre en un passat no gaire llunyà i recordem germanes, pares, àvies, tiets... durant la Guerra civil. Un pas més i descobrim casos de morts a les cunetes, de nadons robats, de perquès sense resposta, de com, de quan, de quants...

Però, no ens embalem! Fem parada! Cal centrar-nos, cal trobar persones que busquen i no és fàcil, és en aquest punt que ensopeguem amb la història de Joan Pinyol que busca el seu avi. Ens apropem a mares que busquen el seu fill o filla, persones que busquen els seus pares o gent que troba sense buscar com la família Rodrigo. Tantes i tantes històries esfereïdores i punyents!

Molta informació, massa informació, massa persones desaparegudes! Un pas més, un esforç d’abstracció i tractem d’empatitzar amb el protagonista de la recerca, posar-nos a la seva pell i imaginar els seus sentiments.

D’aquesta experiència sorgeixen tres arpilleres fruit del diàleg i el consens a l’hora de sintetitzar, dibuixar i traduir al llenguatge tèxtil.


El dilluns, 2 de març de 2020 es va fer la presentació de les tres noves arpilleres, sota el fil conductor del procés viscut per les arpilleristes. Imatges, vídeos, cançons i testimonis ens van portar a Joan Pinyol i la seva història de recerca del seu avi. En temps del dictador molts cadàvers van ser arreplegats de fosses i cementiris a manera de botí de guerra, l'avi del Joan també. Després, en José Luis Rodrigo ens explica com una arqueòloga forense es posa en contacte amb la família per comunicar-li que potser havien trobat els ossos del seu avi, i com va viure ell mateix l'exhumació. Amb la intenció de denunciar injustícies i vulneracions de drets, seguim el fil de les arpilleres fins al final d'un acte que ens va fer qüestionar des de l'emoció.

 

>>Descarregar fulletó

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada