dijous, 12 de juny del 2014

Alumnes de tres escoles exposen les arpilleres que han brodat per expressar vivències positives

1a Mostra d'arpilleres escolars
De l'11 al 20 de juny de 2014
Lloc: Pavelló Maria Víctor (Passeig de la Carrerada, 55, Palau-Solità i Plagamans)

Els alumnes de 6è de primària de tres escoles públiques de la vila exposen les arpilleres brodades amb els dissenys que ells mateixos han creat i cosit sobre aquest suport, un teixit bast i humil, normalment emprat per fer sacs de cafè o de patates. La mostra, que es pot visitar al Pavelló Municipal d'Esports Maria Víctor fins al 20 de juny, exposa totes les arpilleres creades i cadascuna d'elles va acompanyada d'una fotografia dels alumnes que l'han fet, així com una breu explicació, escrita per ells mateixos, sobre el seu significat i el procés de creació.

Les arpilleres han estat elaborades per parelles d'alumnes, que van començar el treball posant-se d'acord per expressar una vivència positiva del seu pas per l'escola. Han treballat en aquest projecte uns 150 alumnes de les escoles Can Cladellas, Josep M. Folch i Torres i Palau. Tots ells van compartir el seu treball i les seves experiències en una jornada d'intercanvi d'arpilleres celebrada a l'Escola Can Cladellas el 21 de maig.


L'exposició d'arpilleres va quedar inaugurada després d'un acte de presentació que es va dur a terme ahir al vespre a les Escoles Velles, un dels edificis que formen part de l'Escola Josep M. Folch i Torres. L'acte d'inauguració va comptar amb la participació del Tinent d'Alcaldia d'Educació i Cultura, Joan Carles Tinoco; el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament al Vallès Occidental de la Generalitat de Catalunya, Lluís Baulenas; professors que han dut a terme el projecte a les tres escoles i docents representants de CEVA (Comunitat Educativa pels Valors), així com un nodrit grup d'alumnes que han format part del projecte, pares, mares i familiars, i representants de diverses associacions de mares i pares d'alumnes. A més, va comptar amb la col·laboració especial de Neus Bartrolí, professora de l'Escola Sant Pau, de la vila de Sant Pol de Mar, que va explicar la confecció d'arpilleres com a eina pedagògica en aquest centre, projecte que s'està estenent a diferents centres de Catalunya.

L'acte es va tancar amb les intervencions de Joan Carles Tinoco i Lluís Baulenas. El regidor Tinoco va agrair totes les persones que s'han implicat en aquest projecte i va apostar per la seva continuïtat i expansió: "Volem que s'hi sumin moltes escoles d'aquest i d'altres municipis, però també fora ja que, per exemple, a la nostra vila tenim entitats que treballen temes vinculats a l'art, la cultura, l'educació...". Per la seva banda, Lluís Baulenas, director dels Serveis Territorials d'Ensenyament va destacar que "les escoles no són només un lloc on obtenir bons resultats acadèmics, també és l'indret on es teixeixen les persones del futur". Es va mostrar entusiasmat amb el projecte i va posar l'accent en el fet que "aquesta mena d'experiències ajuden a treure els taps que sovint tenim les persones i que ens impedeixen expressar les nostres emocions, pors, vivències...". Aquest projecte "reuneix esforços per la transversalitat en l'educació posant l'accent en la creativitat i la vessant artística, molt importants per innovar i avançar", va afegir Baulenas, qui durant diversos anys va exercir com a professor i director de l'Institut Ramon Casas i Carbó.

Abans d'aquests parlaments de cloenda, el protagonisme, però, el van tenir un grup de tres alumnes i Neus Bartrolí, professora que va introduir aquest projecte a Catalunya, a l'escola Sant Pau de Sant Pol de Mar i coordinadora del projecte 'Arpilleres: les nostres històries fan història'. Una de les alumnes que va prendre la paraula va explicar: "En el procés de crear l'arpillera hem sentit emocions i hem après, i ens hem posat d'acord per fer la mateixa activitat, experiència que després hem compartit amb els alumnes de les tres escoles".


Al seu torn, Neus Bartrolí va compartir un emocionant i apassionat relat sobre l'origen de les arpilleres, el seu valor com a mitjà d'expressió i com ha anat creixent aquest projecte a Catalunya. Va felicitar la feina feta per les tres escoles palauenques i els mestres que han coordinat el projecte: "El que heu fet vosaltres no ho ha fet ningú més: unir tres escoles per dur a terme el mateix projecte és quelcom que dóna molta esperança perquè puguem fer realitat els canvis profunds que necessita el país". Bartrolí va descobrir en un viatge a Llatinoamèrica que les dones xilenes que van patir de prop els crims comesos pel règim del dictador Pinochet expressaven el seu dolor i la seva condemna mitjançant els brodats en arpilleres, un canal que els permetia escapar de la censura i de les possibles represàlies.


Així és com va néixer la idea d'introduir aquesta habilitat artística com a una eina pedagògica per tal que els nens i nenes s'expressin: "Els nens es van disparar i van explicar moltes coses creant les arpilleres que potser no haguessin exterioritzat amb un altre llenguatge", va recordar Bartrolí. A partir d'aquí el projecte va anar creixent: "Primer dos mestres més; després quatre... i així s'ha anat estenent, teixint entre escoles un altre llenguatge que parla en silenci i que alhora permet treballar continguts i habilitats transversals". Per a Bartrolí, a més, "les arpilleres permeten un canvi de paradigma, on el judici del resultat del treball perd importància i la pren la història i els sentiments que es volen explicar". Sobre l'ofici, Bartrolí va destacar que el projecte "és una oportunitat per deixar de fer de mestres i fer de facilitadors, acompanyant els alumnes en el procés d'aprenentatge i no jutjar". La professora de l'Escola Sant Pau de Sant Pol de Mar va mostrar, a més, diversos exemples d'arpilleres fetes per alumnes d'aquesta població del Maresme. Les va ensenyar al públic i va explicar què volien expressar amb cadascuna d'elles i els resultats pedagògics i de creixement personal que van experimentar els alumnes, superant alguns d'ells dificultats especials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada